Vi så et sterkt Storhamar ta gull både i serie- og sluttspill, og etablerte og nye profiler satte sitt preg på ligaen. Vi hadde nyvinninger som Pride Week som ga ishockeyen medieoppmerksomhet i nye medier og mot nye målgrupper. Alt dette, samt kraftig vekst og engasjement i sosiale medier, viser at det er stor interesse rundt norsk hockey om dagen.
Ser vi nærmere på publikumstallene viser de en ny tilskuerrekord i EHL med 459,374 besøkende totalt. Det gir et snitt på 2041. Aldri har snittet vært høyere, eller tidligere passert 2000 tilskuere i et og samme år. Det er også registrert tidenes høyeste tilskuersnitt i en NM-finale, i tillegg til at 10.348 tilskuere på årets Hockey Classic er tidenes nest mest sette hockeykamp i Norge.
Det ble også satt ny tilskuerrekord i NM-sluttspillet med 121.976 besøkende. Finaleserien mellom Storhamar og Vålerenga hadde et høyere snitt enn finaleserien i Sverige for første gang i historien. 6197 var tilskuersnittet i de norske sluttspillsfinalene.
Det er ikke bare herrehockyen som har noe å juble for, for damene i Bambusa-ligaen har også levert godt. Det har nemlig vært tilskuerrekord, samt at de leverte tidenes mest sette enkeltkamp, hvor 2289 tilskuere var på plass.
“Våre fans viser en utrolig støtte, og det inspirerer oss til å fortsette å levere spennende og underholdende opplevelser. Vi ser frem til å bygge videre på denne suksessen og takker alle som har bidratt til dette rekordåret”, forteller daglig leder i Elitehockey, Cato Cocozza.
Thomas Hallem Kristiansen, kommersiell leder i Norsk Topphockey, vil gjerne berømme klubbene også.
"Klubbene skal ha mye av æren for dette. Det jobbes godt med show og underholdning rundt omkring. Folk gleder seg til intro, starten av matchene og alt som skjer i hallene”.
Her er snittet på seriekampene i den øverste divisjonen for menn de siste to årene:
Selv om hockeyfolket har fylt hallene, har allikevel også vært vekst blant de som følger norsk ishockey gjennom TV-skjermen hjemme. For lineær tv-seeing på TV 2 Sport 1 og TV2 Sport 2, har veksten vært på hele 38%.
“Å oppleve en slik økning i antall tilskuere og TV-seere er en enorm milepæl for ligaen. Dette er et tydelig tegn på at vi gjør mye riktig – fra kvaliteten på kampene til engasjementet rundt arrangementene og vår digitale satsing“, fortsetter Cocozza.
Ser man på tallene fra TV2, kan man også se at det i snitt har vært 24.300 seere som har sett alle årets sluttspillskamper. Det er en økning på 20% mot fjoråret.
Finalekamp | Gjennomsnitt seere | Økning i prosent fra 2023 |
Kvartfinaler | 11.000 | + 28 |
Semifinale | 25.000 | + 45 |
Finale | 36.000 | + 13 |
Totalt | 24.300 | + 20 |
Også på sosiale medier vises engasjementet godt i hockeymiljøet. Etter å ha hentet ut tall fra Hockeypuls, kan man se at det i løpet av årets sesong har vært:
På Facebook: 45,885,446 sidevisninger, og det er en økning på 3,953,304 sidevisninger sett opp mot fjoråret. Her leder Storhamar an, etterfulgt av Stavanger Oilers og Vålerenga.
På Instagram: 58,761,756 profilvisninger, og det er en økning på 6,351,018 profilvisninger sett opp mot fjoråret. Der er det Vålerenga som leder an profilvisningsingstabellen, etterfulgt av Storhamar og Stavanger Oilers.
På nettsider: 2 979 926 sidevisninger det siste året, og det er en økning på 934 114 mot fjoråret. Det er også her Vålerenga som leder an på nettsidetabellen, etterfulgt av Frisk Asker og Sparta Sarpsborg.
Gjort om til prosent har Facebook-tallene økt med 8,5 % mot fjoråret, og Instagram har økt med 11 % mot fjoråret.
Det er ikke bare vekst i form av seertall og tilskuere som preger denne sesongen, men også nyvinninger i form av samarbeidsprosjekter og samfunnsansvar.
I uke fem arrangerte Oslo Pride og Elitehockeyligaen Norges første Pride Week. Dette partnerskapet er med å åpne opp deler av ishockey-miljøet for et mer mangfoldig publikum.
Gjennom dette tiltaket gjennomførte alle klubbene kurs i Rosa Kompetanse, for å bedre kunne jobbe strategisk og effektivt med mangfold og inkluderingstiltak. I tillegg hadde de TV-sendte kampene og intervjuene synlig fokus på Pride. Blant annet spilte alle klubbene i EHL og Bambusa-ligaen i spesiallagde Pride-drakter én uke som senere ble auksjonert bort.
Medieomtalen i perioden var estimert til en verdi på 4,4 millioner.
“Næringslivet har vært gode en stund, men idretten og ishockeyen har ikke vært flinke nok til å engasjere seg i inkludering og mangfold-arbeidet. Gjennom samarbeidet med Oslo Pride og de øvrige pride organisasjonene har vi tatt første skritt og forhåpentligvis bidratt til å skape et tryggere og mer inkluderende miljø for skeive i hockey Norge og idretten generelt”, forteller kommersiell leder i Norsk Topphockey, Thomas Hallem Kristiansen
Han fortsetter ved å trekke frem publikum og klubbene,
“Vi er stolte av klubbene våre, som har gjort Pride Week til sin hjertesak, det ligger utrolig mye arbeid bak alt de har fått til. Må også få gi en hyllest til vårt publikum, ikke bare stilte de opp i hopetall, men de har også bidratt med å spre regnbues farger, glede og engasjement inn i hallene våre. Sammen har vi gjort dette ekte, ærlig og troverdig, vi gleder oss allerede til nest års Pride Week”.
Og som om ikke det var nok, har EHL i år hatt et skyhøyt sportslig nivå. Både nye talenter og rutinerte profiler har vist seg fra sin beste side. Vi har også flere utenlandsproffer enn på lenge, som er gledelig.
Apropos gledelig, etter all sannsynlighet vil talentene Michael Brandsegg-Nygård (Vålerenga/ Skellefteå) og Stian Solberg (Vålerenga /Färjestad) plukkes opp i NHL-draften i juni. Solberg og Brandsegg-Nygård ligger svært godt an på de internasjonale scoutinglistene, og begge kan gå i første runde.
Skulle de få en plass i NHL, er dette noe vi aldri har sett maken til i norsk hockey. Vanligvis har man et mellomledd eller to, gjerne gjennom svensk hockey, eller andre internasjonale ligaer, før man får prøve seg i det aller gjeveste. Det er unikt dersom Solberg går fra EHL og Vålerenga, og rett til NHL. Det viser at det er mulig, og at norsk ishockey er på fremmarsj.
Hockeyåret 2024 har vært en enestående suksess på alle fronter, med rekordhøy deltakelse fra entusiastiske tilskuere, både på arenaer og foran TV-skjermer. Pride Week markerer et viktig steg mot inkludering, og økt engasjement på sosiale medier viser sportens voksende appell.
Spesielt gledelig er det at interessen er størst i aldersgruppen 18-29, også blant jenter, noe som lover veldig godt for fremtiden.
Med denne sesongen friskt i minnet, ser vi allerede frem til å fortsette utviklingen til neste år!
Spilleplanen for 24/25-sesongen er klar, og den finner du her.
Tilslutt vil vi benytte anledningen til å ønske alle en god sommer.